Aanvraag experiment status ingediend bij ministerie

 Het bestuur van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen heeft het ministerie van Onderwijs gevraagd om op basis van een experiment status in augustus 2017 van start te mogen gaan. Het ministerie heeft de aanvraag in behandeling genomen. Dorpsscholen die zich willen aansluiten bij het experiment kunnen zich melden via deze site.
De staatssecretaris van Onderwijs heeft in een brief aan de Tweede Kamer (4 mei 2015) laten weten het bestuur van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen te erkennen als 'bevoegd gezag'. Om de plannen van de VZD te kunnen realiseren zouden een aantal wetten moeten worden aangepast, voorzag de staatssecretaris. De bedoeling was om dat wetgevingstraject op tijd te kunnen afronden waardoor de aangesloten scholen op 1 augustus 2017 van start zouden kunnen gaan, onder de vlag van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen.

Het bestuur van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen voorzag dat dit wetgevingstraject niet tijdig zou worden afgerond. Om die reden heeft de VZD nu een experiment status aangevraagd en precies die artikelen aangeduid die de realisering van ons plan hinderen: de gemeentelijke opheffingsnorm; het onderbrengen van het openbaar onderwijs in een verenigingsstructuur en de problemen die samenhangen met het stichten van een nieuwe school op het platteland. In de plannen van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen gaat het om het behoud van de laatste school in een dorp. Door de school te verzelfstandigen komt de school in handen van docenten, ouders en dorpsgemeenschap, verenigd binnen de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. Overhead en bureaucratie worden gesaneerd.
Wanneer het experiment wordt goedgekeurd kunnen dorpsscholen uit het hele land zich aansluiten. Iedere deelnemende school behoudt de eigen denominatie en identiteit. De vereniging verbindt telkens kringen van maximaal zeven scholen, verspreid over het land.
Voor inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (JSH)